froome, toeslaan, alpe, d'huez

Wie gaat er eindelijk toeslaan?

20 juli 2018

Het stond al maanden in de agenda van Steven Kruijswijk: in de etappe naar de Alpe d’Huez zou hij willen toeslaan. Het werd een onverwachte actie, veel te vroeg maar heroïsch. Vanwege Stevens historie, maar ook omdat het de strijd was van een man tegen vele ploegen. Veel ploegen maar Sky in het bijzonder.

sneeuwwal

Steven Kruijswijk is een veelzijdig wielrenner, een ideale klassementsrenner. Hij is ook een goed coureur, maar hoeveel hij ook zal winnen hij blijft altijd herinnerd aan zijn verloren Giro d’Italia in 2016. Hij raakte van de weg en belandde in een sneeuwwal. Auw en verloren.

In het rossige hoofd van de Brabander zou juist de etappe naar de Alpe d’Huez de pijn van die tegenvaller kunnen uitpoetsen.

verlangen

Het was dit jaar 29 jaar geleden dat Gert-Jan Teunisse als laatste Nederlander op in Alpe d’Huez won. De berg was in de jaren daarvoor al een Nederlandse berg geworden. Daardoor werd ieder volgend jaar dat geen Nederlander op de Alpe d’Huez won het verlangen bij het thuisfront steeds groter werd.

De afgelopen jaren werden Nederlandse wielrenners steeds sterker. In verschillende ploegen maar de renners zagen elkaar en trokken zich aan elkaar op. Ooit moest het gebeuren. De Champs Elysees vorig jaar, dit jaar Alpe d’Huez.

Deze 19ejuli zou Steven toeslaan.

heroïsch

Eerlijk is eerlijk, de tegenstand was zwak. Concurrenten voor deze etappe, zoals Quintana, Valverde en Nibali fietsten al een week in de schaduw en Sky had een gele trui te verdedigen. Kruijswijk fietste dan ook zomaar weg. Ook tot zijn eigen verrassing. En toen is Steven maar doorgegaan.

Het werd een heroïsche strijd, door heel Nederland gevolgd. In het wielercafé verwachtte iedereen dat hij de etappe zou winnen en ons van een trauma zou helpen. Eindelijk een Nederlandse winnaar op de Nederlandse berg. Een winnaar die bovendien sterke ploegen als Sky en Movistar zou aftroeven.

 

Het werd anders. Steven zag als eerste nota bene Chris Froome voorbij komen en daarna de andere toppers van deze Tour de France. Daarbij Tom Dumoulin. Zou Steven hebben gehoopt dat Tom zijn fakkel zou overnemen? Als niet hijzelf dan toch een landgenoot die zou toeslaan?

Het werd Geraint Thomas. Hij was wederom Tom te sterk af. En ook Chris Froome.

toeslaan

Froome verloor trouwens meer dan deze etappe. Hij had de laatste dagen een relatief  makkelijke tijd gehad. Het publiek liet hem met rust. Maar op de flanken van de laatste berg was het publiek hem vijandig gezind. De Alpe d’Huez is het ideale podium voor heldhaftige coureurs maar ook voor laffe toeschouwers. Boe-geroep, rommel gooien en vlak voor de dranghekken een gek die wilde toeslaan (die daarmee gewoon wegkomt).

Ik weet niet waarvan ik het meest door geraakt ben: Kruijswijk die de etappe verliest of die idioot die een wielrenner van zijn fiets wil slaan.

Beide krijgen nog een kans.« Terug naar nieuws