laurent, Jalabert, Sky, team, Mende

Waarom mijn liefde voor Team Sky groeit

22 juli 2018

Dat ik steeds meer van Team Sky ga houden komt niet door Chris Froome. Ook niet door de programma’s die Sky uitzendt. Het komt door de Franse antipathie tegen de ploeg en Froome in het bijzonder.

beurre

Ik weet dat dé Fransman niet bestaat, maar met die nuancering in het achterhoofd wil ik stellen dat Fransen kilo’s beurre op hun tête hebben. Over de trots van het Franse volk heb ik het al gehad, dat is prima. Het gaat om de dubbele moraal.

Bestraffingen van Franse renners blijven geregeld beperkt tot een vermaning terwijl renners uit andere landen moeten boeten in geld of in tijd. En dan is dat nog klein bier vergeleken met de opwinding over dopage van Froome en anderen. De Fransen vergeten eigen dopingzondaars die zelfs als helden worden vereerd.

zijn eigen berg

Richard Virenque, in de eerste plaats, is verguisd in de wielerwereld maar in Frankrijk is zijn bijnaam nog steeds Richard Leeuwenhart. Hij heeft zelf toegegeven doping te hebben gebruikt maar heeft zijn (bolletjes)truien nooit hoeven in te leveren.

En te tweede hebben we natuurlijk Laurent Jalabert. Nooit heeft hij bekend maar hij is beschuldigd van gebruik van epo in 1998. Jajakan zich zelf niet vinden in de beschuldiging. Toch is hij gestopt met activiteiten rond het wielrennen, om zich te concentreren op zijn zaak.

Maar hoe ver Jalabert zich ook verwijderd van de het wielrennen, via de côte de la Croix-Neuve bij Mende komt deze renner geregeld weer in beeld. In alle bescheidenheid (of recalcitrantie) hebben de Fransen namelijk die berg herdoopt tot côte Laurent Jalabert. Deze klim was vandaag, in de 14eetappe, de scherprechter.

Chris Froome

Wat had ik het mooi gevonden als juist een renner van Team Sky, bij voorkeur Chris Froome, als eerste bovenaan de côte Laurent Jalabert zou zijn verschenen. Een sportieve wraak voor al het boe-geroep en andere onvriendelijkheden.

Maar zo liep het vandaag niet.

Froome kon zelfs maar met moeite volgen. Ik moet nog maar zien dat Chris zijn vijfde Tour de France wint. Ik denk dat, mits hij op zijn fiets blijft zitten, Geraint Thomas de grootste kanshebber is op de eindoverwinning.« Terug naar nieuws