wielerboeken, verkiezingen, bibliotheek

Verkiezing van het beste Nederlandse wielerboek

11 juli 2023

Het wielercafé Parijs is nog Ver heeft een flink aantal wielerboeken, van pure literatuur tot jaarboeken met alle uitslagen. Met ‘bikewriter’ Pieter Cramer – met eenzelfde hoeveelheid boeken – ontstond het idee om de verzamelingen te bundelen en te presenteren in de Eerste Nederlandse Wielerbibliotheek. Pieter is ook liefhebber van het Nederlandse wielerboek en bedacht de verkiezing van het beste boek over wielrennen in ons taalgebied.

Originele boekenkast

Alle boeken staan in een grote boekenkast die Pieter en de kastelein van het wielercafé samen in elkaar zetten. Dat klinkt als een stapel planken met voorgeboorde gaatjes en een handig sleuteltje van een geel-blauw woonwarenhuis. Maar zo makkelijk zijn we niet geboren. En originaliteit is ook wat waard. Dus een buurman van het café, meubelmaker, ontwierp een unieke boekenkast. Die is in de lees-zomer van 2023 opgebouwd.

Grote collectie

Ons eerste idee was dat we een groot aantal dezelfde boeken zouden hebben. Dat bleek dus niet het geval. Slechts een paar klassiekers hadden we dubbel. Dat maakte dat de collectie vanaf de start van de bibliotheek best uitgebreid is.
Toch staat de bibliotheek te allen tijde open voor aanvullingen. Zeker literatuur uit het Vlaamse deel van het taalgebied zijn welkom. Alle boeken zijn overigens welkom mits ze niet ‘dubbel’ zijn.
Om te checken welke boeken in de bibliotheek staan komt binnenkort een overzicht via deze website beschikbaar.

Lance Armstrong en andere keuzes

Er is gekozen om een aantal boeken in de kisten te laten liggen. Ten eerste zijn dat boeken die een opsomming zijn van uitslagen en feiten zoals jaarboeken krijgen ook geen plekje. Ook uitgaves ter promotie van een bedrijf (vaak de sponsor) blijven in de kist. Een uitzondering is als het journalistieke of literaire niveau hoog is. Dan redeneren we dat de productie mede is bekostigd door de sponsor.

Ook is er een subjectieve beoordeling van de bieb-directie. Het criterium is dat het moet voldoen aan goede smaak. Daarbij gaan we er wel vanuit dat goede smaak in de jaren ’50 van de vorige eeuw anders was dan nu.

Het beste wielerboek

Wat resteerde is een omvangrijke kast met mooie boeken. Om die – ook voor de lezer met heel veel tijd – te ontsluiten waren we op zoek naar het beste wielerboek. Dat is een lastige zoektocht.
Het beste, dat is afhankelijk van vele factoren. Maar als we meerdere deskundigen of veel-lezers vragen naar hun mening ontstaat er wel een groslijst van breed mening over wielerliteratuur. Uit die groslijst kan iedereen dan gedurende een bepaalde periode zijn favoriete boek kiezen.

Groslijst

De groslijst is opgesteld door een groot aantal schrijvers van wielerboeken, de Bikewiters. Een bont gezelschap van fietsende schrijvers of, zo u wilt, schrijvende fietsers.
Overigens is de groslijst niet 144 boeken lang. We hebben een streep gezet bij drie dozijn. Je kunt hier de nominaties vinden.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeI3pf8UcGv6RsU3Vylhn-qnLAhI_Nlj8LABuE3SaEAB9gqhQ/viewform?usp=sf_link

Pieter Cramer, schrijver en mede-bibliothecaris, en Mirko Schrijvershof bij de wielerbibliotheek


« Terug naar nieuws