Tourpool invullen, hier zijn tips

24 juni 2021

Voordat de Tour de France begint praat je erover. Voorpret is belangrijk omdat het soms tegenvalt. Dan heb dat al vast gehad. Om die voorpret langer vast te houden zijn er tourpooltjes bedacht. En om in die pooltjes de juiste namen in te vullen zijn er weer podcasts en blogs. Tips om jouw Tourpool te helpen invullen.

Dagelijks de belangrijkste bijzaken

Het wielercafé doet daar ook aan mee, vrijdagavond een podcast en donderdagavond deze blog.
Tijdens de Tour komt elke dag een verhaaltje (blog) uit het wielercafé Parijs is nog Ver. Verhaaltjes over de belangrijkste bijzaken van de Tour. Je leest het op deze website.

Maar nu eerst: tips voor het invullen van de Tourspelletjes.

1. Lees de spelregels van jouw Tourpool. 

Meestal krijgen de leiders in de klassementen elke etappe punten. Bij Scorito en Sporza krijg je voor teamgenoten van de etappewinnaar ook punten. En soms telt de einduitslag erg zwaar mee, zit je elke dag lekker te sprokkelen en blijk je in Parijs Pogacar niet te hebben.

2. Kies voor de verschillen

Iedereen heeft Pogacar en Roglic. En ze zijn best duur. Je maakt het verschil met een originele keuze. In de Giro van 2020 leverden Jai Hindley bijvoorbeeld veel punten terwijl hij erg goedkoop was. Maar hoe vind je zo iemand voor het spel op de wagen is?

3. Renner in vorm?

De vorm van vandaag is de leegloper van morgen. De Tour duurt 3 weken. De winnaar is niet meer de heerser die vanaf week één domineert, maar de renner met de minste sleet in week drie. Zoek dus gerust de renner die nu in de schaduw staat.

4. De olympische schaduw

Er starten veel renners die hun focus op Tokio hebben. Parijs is heel ver weg en vaak niet eens een doel. Gaat bijvoorbeeld Mathieu van der Poel de eerste week überhaupt wel volmaken? Dan is voor jou de vraag of een etappewinst en een gele trui in de eerste week opwegen tegen drie weken achtereen in de punten rijden van Gaudu.

5. Niet te veel dark horses

Zorg voor zekerheden als basis als je goed wilt presteren met je ploegje. Gebruik niet te veel dark horses. De kans dat ze in de gruppetto blijven is groot. Bovendien is misschien wel de meest voorkomende frustratie bij Scorito dat jouw outsider nooit punten scoort als je hem opneemt voor de etappe. En nog frustrerender is dat hij wint op de dag dat je hem in de bus hebt gelaten.

6. Jouw Tourpool vul je rationeel in

Bij het EK voetbal verwachten kenners in andere landen minder van Oranje dan wij Nederlanders dat doen. Meestal terecht. Dus neem dan ook geen Bauke Mollema of Ide Schelling op als je de Tourpool wilt winnen. Kies met je hoofd kiezen en niet met je hart. 

Maar ik doe het toch. Misschien Joris Nieuwenhuis, maar misschien ook een willekeurige naam uit het grote peloton. Een renner die in het hooggebergte in de gruppetto binnen komt rollen maar tijdens een vlakkere etappe zo maar meedraait in de kopgroep.

7. Zoek naar hints (van de organisatie)

De eerste hint voor de eerste etappes is de gele trui. Die ligt klaar voor de attractieve renner, de puncheur. Mathieu van der Poel maakt een grote kans. Eens te meer is hij een gedroomde winnaar, ook van de organisatie van de Tour, vanwege zijn opa, Raymond Poulidor. Pou-pou is nog steeds mateloos populair in Frankrijk onder meer omdat zijn grote kwaliteit nooit heeft geleid tot winst van Le Grand Boucle. Sterker: hij heeft nog nooit de gele trui gedragen. Als zijn kleinzoon dat wel flikt zal heel Frankrijk een traantje wegpinken.

Maar er is meer. De organisatie van de Tour probeert ieder jaar een parcours te bouwen op het lijf van een favoriete Fransman. Dit jaar is Alaphilippe de gelukkige (hoewel vorige favorieten het geluk niet aankonden). Het parcours van 2021 kent woeste muurtjes in Bretagne, weinig aankomst in het hooggebergte, juist veel afdaling en net genoeg tijdritten.

De aankomst van de eerste etappe is bovendien ook op Juliens lijf geschreven. En bovendien ligt die op de Côte de Fosse aux Loups (hol van de wolven), de ideale aankomst voor de leider van ‘the wolf pack’.

Samenvattend

Kies als basis van jouw Tourpool de grote GC-renners, punchers en sprinters. Kies dan een paar talenten of onbekendere renners uit voorjaarskoersen. En als, je niet wilt winnen, prik willekeurig met de pen op de pagina met alle teams. Dat is de renner die de vlag van jouw team mag dragen.

Vrijdag 24 juni komt de Gruppetto bij elkaar voor de podcast, die dan diezelfde avond nog online gaat. Kun je meteen luisteren en zaterdagochtend nog rustig je Tourpool aanvullen.

Bon chance.

NB
Voor Scorito moet je een abonnement nemen, maar dan kun je ook met andere grote rondes meespelen en met andere sporten. Voor de Tourmanager van Sporza moet je je aanmelden bij de VRT, maar deelname is gratis.« Terug naar nieuws