Strade Bianche: stuivende witte wegen

2 maart 2020

De stuivende witte wegen zijn iconisch, hoewel de Strade Bianche slechts vanaf 2007 professioneel wordt verreden. Ondanks het stof is het moddermasker van Tiesj Benoot, die in 2018 won, misschien wel hét beeld van deze koers door de Toscaanse heuvels.

Eroica

Waar bij alle klassiekers pas recent een versie voor de toerist wordt georganiseerd geldt dat niet voor de Strade. Die is ontstaan na het succes van de toertocht Monte Paschi Eroica, ook wel bekend als de L’Eroica. In 1997 verreden liefhebbers van de klassieke racefiets de eerste Eroica. Ook nu mag de koers (van verschillende afstanden) slechts op een vintage fiets gereden worden. In het bijzonder: de fiets moet een bouwjaar hebben van voor 1980, een metalen frame, tandwielen op het frame en toerpedalen. Iedereen mag meedoen, maar moet ook gehuld zijn in vintage fietskleding.

Favorieten

De winnaar bij de mannen van vorig jaar, Julian Alaphilippe, scharen we niet onder de favorieten. Mogelijk doet hij niet eens mee omdat zijn vorm nog ver weg is. Wie wel?

Eindelijk Van der Poel?

Als Mathieu van der Poel weer is opgeknapt staat hij op één, hoewel hij nog geen ervaring heeft. Wel ervaring, en altijd al strijdend om de ereplaatsen, is Wout van Aert. Zijn ploeg komt op volle oorlogssterkte om hem hem te laten gloriëren op het Piazza del Campo.
Ook Sunweb komt met een sterke ploeg met kanshebbers Tiesj Benoot en Michael Metthews. En onze aandacht gaat natuurlijk uit naar Joris Nieuwenhuis, vriend van het wielercafé.
Kwiatkowski heeft de Strade al twee keer gewonnen en is alleen daarom al kanshebber. Verder zullen mannen als Bardet en Schachmann blij zijn dat de koers rond Sienna toch doorgang kan vinden.

Weer heldin Van Vleuten?

Bij de vrouwen is er eigenlijk maar een kandidaat voor de winst, want wie kan Annemiek van Vleuten verslaan. Vorig jaar was het de kroon op haar come back. Elisa Longo Borghini zal haar zonder twijfel van harte bestrijden, en ook de vrouwen van Boels-Dolmans zullen het er niet bij laten zitten.

Zaterdag vanaf 14 uur is de Strade Bianche (zoals ook de andere voorjaarsklassiekers) te volgen in het wielercafé Parijs is nog Ver.« Terug naar nieuws