Pogacar aanvallen, en snel een beetje

2 juli 2021

“Pogacar mag de overwinning niet meer uit handen geven”, vindt Alan Peiper, ploegleider bij UAE. Dat is een boude uitspraak die hopelijk veel sportieve agressie opwekt. Ik reken het komende weekend op aanvallen van Carapaz, Thomas, Roglic en Mas. En nog meer reken ik op hun ploegen: Ineos, Jumbo-Visma en Movistar.

Open koers

Dat zijn drie ploegen die allen belang hebben bij het afmatten van de 22-jarige Sloveen. Want Parijs is nog Ver en je moet nu gaan aanvallen om over de resterende twee weken ruim twee minuten terug te winnen. Dat is meer tijd dan ze nu achterstaan maar in de laatste tijdrit is Poggie op voorhand de te kloppen man.

De concurrerende ploegen worden zelfs door Peiper zelf al aangemoedigd om dadendrang te tonen: “De huidige situatie kan wel leiden tot een meer open koers, want veel renners hebben niets meer te verliezen. Het is nog te vroeg om voor een zevende of achtste plaats in de eindstand te rijden. Er is één leider en de rest wil hem bestoken.”

Nog alles te winnen

Zo horen we het graag. En dan noemde ik zojuist drie ploegen, maar als Peiper er zelf over begint: er zijn meer klassementsrenners die gebaat zijn bij onrust. Renners die voor plek vijf tot tien naar Frankrijk zijn gekomen hebben momenteel nog niets te verdedigen maar alles te winnen. Alaphilippe, Kelderman en Uran horen daarbij. En Mollema en Lutsenko ook.

Dat zijn nog eens vijf ploegen extra in de strijd. Acht ploegen die één man (zijn ploeg is flink gehavend) aanvallen. Het klinkt oneerlijk, maar het moet. Anders lopen de klanten weg uit het wielercafé.

Dus: dit weekend gaat het vlammen (te beleven in het Wielercafé). En morgen (donderdag) ze nemen morgen naar Le Creusot vast een aanloopje met een goede tweede garnituur.« Terug naar nieuws