Peter Winnen, Winnen, Alpe d'Huez,

Peter Winnen, de kleine held van de grote berg

5 mei 2018

Op donderdag 24 mei komt Peter Winnen naar het Wielercafé ‘Parijs is nog ver’. De Limburger won maar liefst twee keer in de Tour de France de naar de Alpe d’Huez. Ook de klimetappe naar Morzine in 1982 won hij. In 1983 stond Winnen op het podium in Parijs.
In 1988 reed hij in de Giro de beruchte etappe over de Gavia waar de kou Johan van de Velde bijna fataal werd.

schrijver

Winnen heeft na zijn wielercarrière naam gemaakt als schrijver van wielerboeken. ‘Santander’ is al toe aan de 10edruk. De laatste jaren schrijft hij vooral columns in NRC en Volkskrant.

onderwijzer

Peter Winnen (60 jaar) heeft een bijzondere carrière. Hij was onderwijzer, maar kon eind jaren’70 niet op school aan de slag. Daardoor kon zijn wielercarrière de vlucht nemen die we hebben meegemaakt in de jaren ‘80.

commercie

Na het fietsen ging hij naar de kunstacademie. Hij ging boeken schrijven. Zijn primeur, ‘Van Santander naar Santander’, uit 2000 is een standaardwerk in de wielerliteratuur geworden. In 2005 ging ‘Fiets’, een muziek-theaterproductie in première. Het stuk handelt over de relatie tussen commercie, media en wielrennen.

klimmer

Als klimmer boekte Winnen zijn grote successen. De bochten 15 en 13 van de beklimming van de ‘Alpe d’Huez dragen zijn naam en zijn de herkenbare ereblijken van zijn talent. Tijdens het wielercafé op 24 mei zal hij ook vertellen over een aantal wedstrijden zoals de iconische beklimming van de Gavia. Bijzonder is de voorbereiding op een wedstrijd in die jaren en de nazorg.

De overwinning in 1981 op de Alpe d’Huez vindt Peter Winnen de mooiste uit zijn carrière. In een uitzending van Andere Tijden Sport is te zien hoe diep hij is gegaan. “Het was mijn laatste goede dag.”« Terug naar nieuws