Het Wielercafé is iedere 20e van de maand het podium van de 18MinutenMan. Op 20 juli gaat het vanaf 18.18 uur in 18 minuten over industriële revolutie. En de vraag die na afloop wordt besproken is welke rol speelt technologie in jouw leven.
In het dagelijks leven gaat het natuurlijk over mobieltjes en apps, over camera’s en administratieve systemen. In de wielrennerij gaat het ook over ‘oortjes’.
Sinds de oortjes in het peloton van wielrenners zijn geïntroduceerd zijn coureurs geen zelfstandig opererende sporters meer, is de stelling. De ploegleiders die in de volgauto’s zitten hebben kennis over de hele koers, over de klassementen en de concurrenten. Daarop passen ze de tactiek aan en toeteren dat via ‘de communicatie’ in de oren van de wielrenners in het peloton of de kopgroep. Een renner die net uit het peloton is ontsnapt kan zo tot de orde worden geroepen omdat een ploeggenoot in de problemen is geraakt.
De wielrenners zijn zo een marionet in de handen van de ploegleider geworden. Een pion op het schaakbord van de koers.
Als je dat al erg vindt is het de laatste jaren nog erger geworden. De wattagemeter geeft over iedere coureur de gegevens van zijn actuele inspanning aan de ploegleiding. Dat gaat vanzelf. En het komt niet eens terecht in de volgauto, maar in een hoofdkwartier. De Sky-ploeg van Chris Froome is daar het meest actief mee. De analisten weten wat een renner kan trappen en wat hij aan voeding binnenkrijgt en kan zo zeggen wie, hoe lang en hoe hard op kop moet fietsen. En wie daarna aan de beurt is.
De oortjes bestaan al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw. Jelle Nijdam maakte de introductie nog mee. Als het gekakel hem te veel werd deed hij ze uit en verklaarde na afloop van de wedstrijd zijn eigenzinnige optreden door de slechte verbinding.
Dergelijke ongehoorzaamheid is nu waarschijnlijk ook wel mogelijk maar insubordinatie wordt niet gewaardeerd. Wielrenners in de grotere ploegen verdienen goed en daarbij hoort gehoorzaamheid.
Nu naar de presentatie van de 18MinutenMan.
Hij vertelt over de revolutie met de grootste impact aller revoluties: de industriële revolutie.
Vóór de 18e eeuw houdt 80% van de wereldbevolking zich bezig met landbouw om zichzelf en de andere 20% in leven te houden, komt de gemiddelde levensverwachting nooit uit boven de 35 jaar of onder de 25 jaar, kan niemand sneller reizen dan te paard, en bezit niemand ook maar één voorwerp dat buiten haar of zijn leefgemeenschap is gemaakt.
De industriële revolutie brengt hier gigantische veranderingen in: kinderen kunnen naar school gaan, werknemers worden beschermd door vakbonden, mensen worden ouder, rijker en krijgen toegang tot gezondheidszorg.
Er is echter ook een prijs: werkdagen zijn lang, er is veel kinderarbeid, de wereldbevolking groeit enorm, en de gezondheid van de planeet wordt slechter.
Momenteel bevinden we ons in de internetrevolutie. Net als de industriële revolutie heeft ook deze revolutie grote voordelen en nadelen. De voordelen zijn duidelijk: toegang tot een bijna oneindige stroom aan informatie en entertainment, snelle communicatie via WhatsApp en e-mail, en geweldige hulp bij navigatie door middel van GPS. De nadelen zijn echter minder duidelijk en meer onderaards.
De 18MinutenMan zal in 18 minuten vertellen wat er gebeurde tijdens de industriële revolutie in Groot-Brittannië. En waarom de industriële revolutie niet in China of in India plaatsvond. We kunnen ons ook afvragen wat de nadelen zijn van onze huidige internet revolutie en wat de rol is van technologie in ons eigen leven. En in het wielerpeloton.