omleiding

Omleiding

27 september 2021

Het wielercafé Parijs is nog Ver is al maanden slecht bereikbaar vanwege opbrekingen. De gemeente heeft een omleiding maar die lijkt meer op een doolhof dan een route. En voor groepen is het gewoon niet te doen. Daarom heb ik een route die wel gewoon lekker bij je welverdiende koffie met appeltaart uitkomt.

Afsluiting

Een vinnig briefje naar de gemeente leidde tot een gesprek. Maar daar werd me gezegd dat het allemaal al lang bekend was en niets nieuws onder de zon. En vooral: dat ik het zelf maar moest oplossen.

Er was wel degelijk een probleem: een omzetdaling van zo’n 40%. En dat vanaf het moment dat de terrassen na de lockdown eindelijk weer open mochten. En nu de maatregelen nog verder worden versoepeld blijft de afsluiting nog eens 3 maanden extra gelden. Vanaf eind november kunnen fietsers weer de normale route kiezen.
Het hele fietsseizoen heeft het fietscafé achter een afsluiting gezeten.

Eigen bordjes

De oplossing die de gemeente mij bood: “We staan oogluikend toe dat je bordjes voor een eigen omleiding ophangt.” De definitie van kluitje in het riet: een omzetverlies van een paar duizend euro en dan mag ik bij de gratie van de gemeentegod mijn eigen bordjes betalen, maken, ophangen en onderhouden.

Collectors items

Het laten maken van de bordjes kost meer tijd dan je vooraf verwacht. Ik koos voor een mooi stevig bord: een soort trespa met het langwerpige, voornamelijk gele, logo. “Dat zijn collectors items voor idioten die bordjes verzamelen” kreeg ik te horen toen ik ze trots toonde. En inderdaad, na een paar dagen waren de eerste twee bordjes al verdwenen. Gaten in de route en zonde van mijn geld.

De omleiding zonder bordjes

Ik word daar best verdrietig van. Eerst verbaasd, echt waar. Want het was me eigenlijk wel duidelijk dat het zou gebeuren. Maar ik dacht toch echt dat het stevig was bevestigd (’s avonds laat) en in de grond was geramd (zondagochtend vroeg).
Sneue gasten, met hun schuur vol bordjes.
De beste oplossing is toch de digitale omleiding: een route gaat immers voor bijna alle fietsers in GPS-formaat.
Vanaf de Keppelseweg via het bedrijventerrein, onder de Europaweg door, de komootroute.
En dan ook vanaf de Liemersweg, dus vanuit Wehl of vanaf Angerlo (Barlhamweg).
Succes met de omleiding en tot gauw.« Terug naar nieuws