beer, Pyreneeën, kruijswijk, tour de france, 17e etappe

Nee tegen de beer

25 juli 2018

Ik kijk er al een paar maand naar uit, de 17eetappe in de Tour de France. Een korte maar zware etappe in de Pyreneeën. Bovendien werd een Moto GP-start bedacht. In mijn enthousiasme werd ik meegevoerd naar ongekende gebeurtenissen waarbij alleen een op een antilope jagende groep hyena’s spannender is. Of om in de streek te blijven: op een beer jagende boeren.

revolutionair

Fransen zijn een volk van protesteerders. Tegen Mac Donalds, tegen veel verdienende directeuren en tegen wilde dieren. Daarbij nemen de gedepriveerden vaak zelf het heft in handen. De Franse Revolutie is niet voor niets in Frankrijk uitgevoerd.

Boeren zijn daarbij een favoriete groep om te steunen. De mensen die de vruchtbaarheid van de Franse bodem laten zien met hun producten bij voorkeur op kleine marktjes.

Eergisteren zag de helikopter (bij Saint Girons) een uiting van de ‘colère’: Non a l’ours. De regisseur werkte bereidwillig mee aan de onvrede door de beelden op te nemen in het verslag.

Herbert en Maarten zagen het niet. Geeft niet, die kastelen zijn al meer dan genoeg.

de beer

Maar de beer is kennelijk de grootste volksvijand van het Pyreneeënvolk. Of beter gezegd: van hun schapen.

Die boosheid op de beer herinnerde ik niet toen een paar maand geleden de experimentele etappe werd gepresenteerd. Anders had ik wel geweten wat het zou gaan worden.

In Frankrijk worden koningen en machthebbers onthoofd op het moment dat ze erop zijn uitgekeken. Een vreemdeling als de beer is leuk, zolang hij in een grot op boomschors kauwt. Maar als hij de baas wordt over les pauvres moutons Francaisesdan is het afgelopen.

aanval

Ik wil maar zeggen: deze experimentele korte hevige etappe is niet meer dan een poging om Sky een hak te zetten.
De top drie heeft al gezegd rustig te beginnen. Ze gaan niet eerder dan op de laatste berg de strijd aanbinden. Daarom hoop ik dat Movistar ook vindt dat ze veel moeten goedmaken. En dat Roglic vindt dat de aanval de beste verdediging is.

Mijn tip voor de 17eetappe: de rode beer uit Brabant, Steven Kruijswijk« Terug naar nieuws