mart Smeets

Mart Smeets in het bibliotheek-wielercafé

12 juni 2022

De maand juli staat voor de deur, de Tour de France dus ook. Het peloton groeit ernaartoe en de liefhebbers van de koers soms nog meer. Het wielercafé ‘Parijs is nog Ver’ staat ook te trappelen om ‘m aan te trappen. Zaterdag 25 juni organiseren we met (en in) de bibliotheek Doetinchem een wielercafé rond Mart Smeets. Anderhalve week later staat het wielercafé zelf bol van de verhalen van Hennie Kuiper en Achterhoekse talenten.

Mart Smeets

We kennen Mart Smeets als de man die de Tour de France ongeveer 100 jaar heeft voorzien van commentaar. In het begin achterop de motor, later met Jean Nelissen in een klein hokje en daarna als gastheer van de Avondetappe. En nu nog als deelnemer aan de podcast ‘De Kopgroep’. En tussen de etappes door schreef hij boeken over het wielrennen en over de Ronde van Frankrijk in het bijzonder.

En nu ligt daar een magnum opus, ‘Rood, wit blauw in de Tour’, over alle Nederlanders die de Ronde van Frankrijk hebben gereden. Dat boek komt hij presenteren in de bibliotheek van Doetinchem. Het wielercafé ‘Parijs is nog Ver’ heeft de boekpresentatie voorzien van een heus wielercafé.

Wielercafé over Nederlanders in de Tour

We laten het aan Mart over om de feitjes over Nederlanders in de Tour te vertellen. Wij wagen ons er in ieder geval niet aan. Maar het zijn er veel, Nederlanders die ons fietsend door het Franse land blij of verdrietig hebben gemaakt. En Mart weet er veel en smakelijk over te vertellen. Momenteel in de podcast ‘De Kopgroep’ en op zaterdagmiddag 25 juni in de bibliotheek Doetinchem.

Toursuccessen uit onze eigen regio

Het wielercafé Parijs is nog Ver zorgt op 25 juni voor mooie gasten. Goed voor zes decennia Nederlanders in de Tour die nu in onze regio wonen:

  • Cees van Espen, uit Didam, etappewinnaar in de jaren ’60, overigens zichtbaar op de voorkant van het boek)
  • Jelle Nijdam, uit Doetinchem, zes Tour-etappes in de jaren ’80-’90
  • Joris Nieuwenhuis uit Zelhem, in 2020 belangrijk in de succesvolle vrijbuitersploeg van team Sunweb).
  • Bas Steman, uit Zutphen, beoogd Tourwinnaar, presentator van de middag; schrijver en bekend als de maker van de Hennie-Kuiperdocumentaire voor Andere Tijden Sport.

Hennie Kuiper

Over Hennie Kuiper gesproken: houd woensdagavond, 6 juli ook vrij!

Meer informatie

Voor meer informatie over het evenement tik je even ons evenementenoverzicht aan.« Terug naar nieuws