Louis de Funès, gendarme, tour de france, tijdrit

Louis de Funès in de Tour de France

29 juli 2018

Als ik deze Tour de France even snel doorneem moet ik aan Louis de Funès denken. U denkt misschien in eerste instantie aan de bakkebaarden van Geraint Thomas of de brede kin van Tom Dumoulin. Of aan Froome met dat tongetje uit zijn mond. Maar ik aan die driftige politie-agent uit Saint-Tropez.

driftig en autoritair

De top drie van het klassement heeft zeker in de laatste twee weken kleur gegeven aan de Tour, maar dat geld ook voor de gendarme. En dan kan ik niet om Louis de Funès, die het opgewonden standje Ludovic Cruchot speelt, heen.

Ludovic is niet alleen opvliegend maar ook autoritair en bekrompen. Zijn medewerkers zouden gek van hem worden als ze niet zo serviel waren. Een combinatie die tot doldwaze taferelen leidde in Saint-Tropez van de jaren ‘60. Doldwaas en ondeugend want natuurlijk lopen er op het strand dames voor wie de kleine boze held ineens zijn charmante glimlach tevoorschijn tovert. Kruiperig en opgewonden tegelijk haalt hij alles uit de kast om bij de badgast met blonde lange lokken in het gevlei te komen.

Een politie-agent die alles fout doet en bij wie het ondanks hemzelf toch nog goed komt.

peperspray

De gendarme die het hele peloton stillegt omdat ze overenthousiast peperspray sproeien tegen protesteerde boeren. En de agent die Chris Froome tegen de grond werkt omdat er niemand naar beneden mag fietsen. In al die situaties zit de hand van Louis de Funès. Zonder moeite is er een vervolg te maken op de avonturen van Ludovic Cruchot.

zonnebril

Als kers op de taart liep gisteren een gendarme, vlak voordat Froome de finish gaat passeren, zelf door de tijdregistratie. De man wilde waarschijnlijk een zonnebril oprapen die een lieftallige toeschouwer over de dranghekken had laten vallen.

Maar op dat moment zitten Herbert, Maarten en de rest van de wereld met een verkeerde tijd in beeld. En vervolgens kijken we allemaal naar de verkeerde winnaar. Gelukkig zijn er mensen die een stopwatch hebben om het laatste stukje Froome handmatig te klokken en aan die tijd toe te voegen. En zo kwam ook deze wedstrijd, ondanks de gendarme, tot een goed einde en won Tom Dumoulin de tijdrit.

 

 « Terug naar nieuws