Lachlan Morton

Lachlan Morton ligt vijf dagen voor op Pogacar

10 juli 2021

Terwijl het peloton de Tour de France en groupe aflegt, fietst EF Nippo-renner Lachlan Morton hetzelfde parcours alleen. Zonder volgauto of mecanicien, maar met eten, drinken en kampeerspullen. Voor World Bicyle Relief, dat fietsen koopt voor mensen in armere landen om makkelijker grote afstanden af te kunnen leggen.

5500 kilometer

Morton noemt zijn uitdaging The Alt Tour. Hij is dezelfde dag als het coureurs van de echte Tour de France in Bretagne gestart. Zijn doel is om eerder dan de gele trui in Parijs te finishen.

Extra uitdaging: de transfers naar een andere startplaats van de etappe doet hij met de fiets. Dus ook de 700 km van Libourne (bij Bordeaux) naar Parijs. Waar hij twee dagen voor denkt nodig te hebben.
In totaal rijdt hij ruim 2100 km meer dan de 3400 km die de Tour de France telt. En in plaats van 42.200 hoogtemeters maakt Morton 65.500 hoogtemeters.

Sandalen

Lachlan Morton is een 29-jarige Australische profrenner die geregeld deelneemt aan gravel-rides en langeafstandstochten. Zijn grootste succes is de overwinning van de Ronde van Utah in 2016.

In een podcast is hij geïnterviewd als hij halverwege is. Zijn gemiddelde zit dan net onder de 25 km/u. Zijn grootste probleem is pijn aan zijn knie. Om dat op te lossen fietst hij met sandalen en platte pedalen.

Tentje

Onderweg is nat worden het ergste omdat het lang duurt voor hij weer droog is. ’s Avonds slaat hij zijn tentje op en gebruikt hij reservebanden als waslijn.

Op een dag met veel lekke banden heeft hij plakmateriaal voor het luchtbed gebruikt om de band te plakken. Het werkte prima.

De dubbele beklimming heeft hij tactisch aangepakt. Na de eerste beklimming heeft hij zijn tent opgezet. De volgende dag heeft hij de meeste bagage laten staan waardoor hij tijdens de beklimming vanaf Bedoin vleugels leek te hebben.

Geen eten

Tijdens een Alpenetappe kon hij bij de finish geen eten meer krijgen. Morton is toen met een lege maag gaan slapen. Hij eet daarom waar hij gemakkelijk aan kan komen. Tijdens het interview eet Lachlan Morton een meloen en prosciuto en chips met ansjovis-saus dat hij met een liter cider wegspoelt.

Lachlan Morton rijdt als een echte bike-packer. Met een licht verzet 32 of 34, vanwege het gewicht van de fiets. Hij heeft zijn fiets nog nooit gewogen maar Morton schat het gewicht op zo’n 20 kg, met alle kampeerspullen en reservemateriaal. En dan komt er nog eten en drinken bij.

Lachlan Morton live

Bekijk de beelden gecombineerd met een interview met Lachlan Morton.

Je kunt zijn positie op het parcours bekijken in vergelijking met die van het peloton. Het laden van de route kost een halve minuut. Het parcours van de Tour is de roze lijnen, de grijze lijnen zijn de transfers naar de start van een nieuwe etappe, die Morton dus extra fietst. Op 9 juli is het peloton in Carcassonne (etappe 13) en Morton op Le Portet (etappe 17). Vier dagen en een rustdag is zijn voorsprong dus.

Het ziet er dus goed uit voor Lachlan Morton.« Terug naar nieuws