Johan van der Velde, held van TI-Raleigh

13 december 2023

Hij werd derde in de Tour de France van 1982, behaalde etappeoverwinningen in de Tour en de Giro, pakte drie keer de puntentrui in de Giro d’Italia. Johan van der Velde (67) is een wielerheld.

Het wielercafé ‘Parijs is nog Ver’ organiseert met Housefires0314 een inspiratielezing met Johan van der Velde. Dat vindt plaats op zondagochtend (jawel, 10.45 uur, inloop vanaf 10.15 uur).
De inspiratie zal worden geput uit zijn levensverhaal, dat samengevat luidt: ‘Winnen, vallen en opstaan’.

Winst, verslaving, gevangenis

Johan van der Velde heeft prachtige overwinningen op zijn naam staan, maar kent ook de keerzijde van zijn sport. Wie herinnert zich niet de valpartij met geletruidrager Joop Zoetemelk tijdens de Tour of de epische beelden van de sneeuwetappe over de Gavia tijdens de Giro. Johan kan er prachtig over vertellen. Zijn wielerleven kende echter ook een keerzijde. Hij raakte verslaafd, ging op het dievenpad en belandde in de gevangenis.

Johan van der Velde: inspirator

Hij kwam tot geloof en dat geloof hielp hem om het leven weer op een goede manier op te pakken. Hij kwam weer in de wielerwereld terecht, onder andere als buschauffeur en inspirator.

Live-muziek en column

In Doetinchem zal hij er uitgebreid over vertellen. Over zijn wielerleven, de overwinningen en bijzondere momenten, maar ook over het leven na zijn actieve carrière. Hij zal over zijn wielerleven en de veranderingen in zijn leven vertellen zoals alleen Johan dat kan. Er is live-muziek van Gerco Mons ter inleiding. Gelderlander-journalist en podcaster Jesse Reith doet een gesproken column over de combinatie ‘wielrennen en geloven’.

Gratis

De deuren van het wielercafé openen om 10.15 uur. Het eerste bakkie koffie of thee is op kosten van Housefires. Het evenement zelf begint om 10.45 uur. De toegang is gratis maar niet voor niets. Een kleine bijdrage, naar eigen inzicht en draagkracht, wordt gewaardeerd.« Terug naar nieuws