jelle nijdammuseum, wereldkampioenschapstrui, Henk Nijdam, Jelle

Jelle Nijdammuseum viert de jaren ’80 en ’90

12 april 2018

Zondag 15 april opent het Jelle Nijdammuseum. Om 14 uur verricht Jelle Nijdam zelf de opening. Nijdam zal enkele herinneringen ophalen bij zijn oude wielershirts, de verhalen die te lezen zijn en beelden die vertoond worden.

Turbo Jelle

Daarna is er tijd voor een meet&greet met de man die in de jaren ’80 en ’90 bekend stond om zijn lange eindsprint. ‘Turbo Jelle’ kon een jagend peloton kilometers voor blijven. Een kunst die weinig wielrenners is gegeven. Misschien is het wel een mind set. Nijdam won met die kwaliteiten zes etappes in de Tour de France.

Amstel Gold Race

Maar daarnaast heeft Nijdam ook andere wedstrijden gewonnen. De Amstel Goldrace, 30 jaar geleden is een van de meest memorabele. Op de dag dat de Gold Race wordt verreden ontsluit Jelle zijn herinneringen.

Bijzondere items in het Jelle Nijdammuseum: zijn eerste gele trui uit 1987, de wereldkampioenschapstrui van zijn vader uit 1961 en de leiderstrui uit de Vuelta. Maar ook de beelden van zijn fenomenale etappe-overwiningen zijn te zien op het scherm met historisch commentaar.

Zundert

Jelle Nijdam woont in Doetinchem. Hij is geboren in Haarlem en al vroeg verhuisd naar het Brabantse Zundert. Zijn eerste wielervereniging zetelt in Breda. Ook van die periode hangt een shirt in het museum. Het laatste shirt in de tijdlijn is dat van TVM. Daartussen hangen herinneringen aan bijzondere shirts en glorieuze tijden.« Terug naar nieuws