Hoe krijg je een hekel aan Remco?

20 mei 2021

Remco, zijn naam is genoeg om te weten waar het over gaat.

Remco, de naam

Een jongen van 21 jaar die een kansrijke voetbalcarrière afbrak om te gaan wielrennen. Remco Evenepoel voetbalde als kleine jongen bij PSV. Op zijn 14e ging hij terug naar België, naar Anderlecht en daarna KV Mechelen. In 2017 begon hij met fietsen. Greg reed toen al met zijn gouden helm

Kannibaal

Het is nu 2021. Het is snel gegaan met Remco. Want nu al draagt hij de bijnaam ‘de Kannibaal van Schepdaal’. Er rust een flinke hypotheek op zijn schouders

Schepdaal is een plaatsje aan de westkant van Brussel. 

Aan de oostkant van Brussel ligt Woluwe, het dorpje van dé Kannibaal, Eddy Merckx. Merckx is -los van zijn bijnaam- vooral bekend met zijn achternaam.

Merckx

In België is de schaduw van Merckx groter dan de man die een halve eeuw geleden alle wedstrijden die hij reed won, of in ieder geval kón winnen. Belgen zijn allemaal wielerliefhebbers en willen – sterker: hunkeren naar – een winnaar van grote rondes. 

In de tijd van Merckx zat ik op de lagere school, ik wist niet veel. Maar toch had ik al een hekel aan die man. Ik kon zijn naam niet horen. En toch gebeurde juist dat het hele seizoen door want Merckx won schijnbaar alles. Vooral de Tour de France, die toch bedoeld was voor Joop.

Hekel

Het is moeilijk terug te halen wat mij als kind het meeste stoorde aan Merckx. Mijn vaders mening zal ook hebben meegespeeld. 

Het was niet omdat hij een Belg was. Lucien van Impe bijvoorbeeld kon onze goedkeuring wel wegdragen.

En het was ook niet omdat hij zo goed was. Er zijn altijd veel goede wielrenners, zij maken de koers.

Waarschijnlijker was dat hij zo veel won. En zo gemakkelijk. Als Merckx ergens aan de start verscheen won hij. En als hij niet had gewonnen was dat niet omdat de ander sterker was. Soms gunde de veelvraat een disgenoot iets. Maar Joop gunde hij niets, Joop was bandjes-klever. Het was Merckx die Joop degradeerde tot eeuwige tweede.

Volgens mijn vader hield hij zo vriendjes in de koers, maakte hij echte vijanden niet boos en vernederde hij onze eenvoudige helden.

Nibali

Afijn, in Remco Evenepoel heeft Merckx nu een opvolger. De Belgen zien dat in ieder geval zo. En Remco gelooft daar zelf ook in. Na zijn triomf in Baskenland scheen de zon uit zijn hol. En vervolgens zou Lombardije zijn prooi worden, zoals de legendarische Jempie Monseré ook bij zijn debuut daar won.

Om die redenen kan ik geen fan van hem zijn. En ben ik Nibali ineens erg gaan waarderen.

Remco, Evenepoel,
Goud in zijn mond


« Terug naar nieuws