herdenking, april-meistaking, 1943, fietstocht, toertocht, hengelo, doetinchem

Herdenkingstocht april-meistaking

4 februari 2023

Op zaterdag 29 april fietsen we van Doetinchem naar Hengelo (O) en terug. Het betreft een herdenkingstocht voor de April-meistaking van 1943 vanwege de oproep aan 300.000 ex-militairen voor de Arbeitseinsatz. 

Wat was de april-meistaking?

De April-meistaking begon op 29 april 1943 bij Stork in Hengel (Ov). Daar liepen 3000 mensen de machinefabriek uit. De telefoniste belden vervolgens bedrijven in de omgeving; “Wij staken, doen jullie mee?”
Op die manier verspreidde de staking zich over het hele land. Een half miljoen mensen legde het werk neer. In het zuiden werd het ook wel de mijnstaking genoemd, omdat mijnwerkers staakten. In het noorden de melkstaking omdat boeren weigerden om melk te leveren, zodat melkfabrieken stil kwamen te liggen. Het was het grootste massale volksverzet in bezet Europa.

Van weerstand naar verzet

De Duitsers waren oa bang dat de stakingen zich uit zouden breiden naar België en Frankrijk. Ze grepen daarom hard in. Er waren 80 standrechtelijke fusillades en 120 mensen werden op straat neergeschoten. Ook waren er veel gewonden na schietpartijen.
Na een dag of tien was de staking daarom voorbij. Maar het betekende een kentering in de oorlog. Het verzet daarna nam toe en de weerstand tegen de bezetter was vanwege het gewelddadige optreden  gegroeid.

Ingenieur uit Doetinchem

Frits Loep, geboren in Doetinchem, was ingenieur bij Stork in Hengelo. Hij werd gefusilleerd. Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden. Zijn kleindochter zoekt nog tot op de dag van vandaag.
Omdat de staking vrij weinig bekendheid geniet, is er een stichting opgericht en is dit jaar (80 jaar geleden) een landelijke herdenking.
Talloze plaatsen doen daar aan mee. Vanuit Hengelo fietsen daarom groepen op 29 april 2023 naar die plaatsen.

TV-programma

NPO-Vara heeft drie afleveringen gemaakt over de staking die op tv worden uitgezonden. Ook o.a. het Klokhuis heeft een uitzending.
Stichting Doetinchem Herdenkt maakt een documentaire over Frits Loep. Die wordt op 28 april voor het eerst vertoond op De Kruisberg. Daarnaast is er een expositie en een herdenking in Doetinchem.

Fietsen naar Hengelo-o

De fietstocht is er een in alle vrijheid. Je start wanneer je wilt. Je hoeft zelfs niet op zaterdag 29 april te fietsen. Er is een route beschikbaar, zie hieronder. Die is gemaakt en een aantal keer voorgereden door erkend kilometer-vreter Charles Keijser. Je opent de route met Komoot. Daar kun je het GPS-bestand ophalen voor jouw ‘device’.
Je mag ook je eigen route fietsen maar de start is bij het wielercafé Doetinchem en het doel is Stork in Hengelo.

Op de website van Doetinchem Herdenkt lees je meer over Frits Loep.

https://doetinchemherdenkt.nl/woii-onderwerpen/frits-loep

https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1085364282/embed?share_token=abIBvCp1Y8wnb18JWhpHG0UqoRI6O3FpHQp7u8llDZDpSZdOF7&profile=1« Terug naar nieuws