grande opening, wielercafé, doetinchem

Grande opening, groots zoals het hoort

8 oktober 2017

Het is al weer twee weken geleden maar nog steeds giert de grande opening nog door mijn lijf. Op het feestje dat de opening van het Wielercafé ‘Parijs is nog ver’ markeerde kwamen zo’n 100 mensen af. Ik denk dat ze hebben genoten van fietsverhalen van Bert Wagendorp en Jelle Nijdam en van de verrassende entree van olympisch kampioen Elis Ligtlee.

de proloog

grande opening, wielercafé, deotinchemBij de opening van ‘mijn’ wielercafé horen gasten die ikzelf leuk vind. Daarom las Bert Wagendorp een stukje voor uit een van zijn boeken, ‘de Proloog’. Jelle Nijdam, mijn andere gast, kwam erin voor. Jelle is van nature geen groot prater maar door de combinatie met Wagendorp en de innemende Frans Miggelbrink rolde de ene na de andere anekdote over zijn lippen. Over de periode dat hij fietste voor Jan Raas die hem een auto beloofde en over de opkomst van epo.

verrassende entree

grande opening, wielercafé, doetinchemEn juist toen het lekker liep stapte olympisch kampioen op de baan Elis Ligtlee het café binnen. Ik wist dat ze was geïnformeerd over de grande opening, maar had haar absoluut niet verwacht. Ze bracht zelfs een wielershirtje mee dat ze tijdens de Olympische Spelen in Rio had gedragen. Die kan qua uitstraling goed concurreren met de eerste gele trui van Jelle Nijdam.

ravitaillering

Ter afsluiting van het wielercafé-achter-de-tafel vond de grande opening zelf plaats. Jelle Nijdam en Bert Wagendorp fietsen samen de Spinbaan naar beneden en draaiden precies op tijd naar links om de fiets in het café te parkeren. Bij de entree was voor de heren de ravitaillering. Een schoudertasje met spullen uit de tijd dat doping nog leuk was.

Gary Lineker

Het afsluitende programma-onderdeel kwam uit Noorwegen. In Bergen fietsen de mannen voor de wereldtitel. Met zoveel kennis en ervaring was het een genot om de slotfase te kijken. Zelfs het ontbreken van bewegende beelden van de laatste kilometers was niet erg. De Vlaamse commentatoren op de tv wisten zich geen raad, maar in het café was de sfeer goed want er was genoeg te zien en te horen. En vrij naar Gary Lineker wisten we toch wel: ‘een WK wielrennen is heel eenvoudig: honderd mannen fietsen om het hardst en uiteindelijk wint Sagan.’« Terug naar nieuws