Het Franse volk is een trots volk, haantjes. Historisch gezien dichtte het zich altijd een gidsende rol toe op het continent hetgeen dikwijls leidde tot eigenzinnige posities op het wereldtoneel.
Als Fransen ‘entre nous’ zijn is het nog erger, dan is iedere vorm van bescheidenheid voorbij. Zo kon het zijn dat Warren Barguil werd benoemd tot de meest strijdlustige renner van de Tour van 2017, waar Thomas de Gendt dat eigenlijk was.
De titel ‘strijdlustigste renner’ is een dagelijks roulerende titel in de Tour. De eer valt te beurt aan de schlemiel van de dag. Dapper maar kansloos. Vorig jaar was dat Thomas de Gendt, monsieur chasse patate van de Tour van 2017. De jury die belast is met deze prijs moet hebben gedacht: Barguil was een lulletje rozewater in Chambery, maar daarna een held. Een prima criterium voor strijdlust.
Ge
Vandaag was het de etappe van Tom Dumoulin. Dat vinden wij tenminste. Aan de andere kant van de Noordzee zullen ze zeggen dat het de dag van Sky was en ‘Ge’ Thomas in het bijzonder. En in Frankrijk was het de dag van …, tja van wie eigenlijk. Alaphilippe of Barguil?
Wederom was Alaphilippe de slimste aanvaller, maar Barguil de taaiste.
Het tweetal heeft geen oog voor het geel. Terwijl Frankrijk zo hunkert naar een opvolger van Bernard Hinault strijden Julian en Warren voor le maillot a pois. Daarbij houden ze vooral elkaar in de gaten. Demarreert de een, dan volgt de ander. De haantjes in een twee weken durend gevecht.
Julian Alaphilippe (26 jaar) komt uit het departement Cher, het middenste midden van Frankrijk. Maar hij is, nadat Patrick Levfevre hem naar Quick Step haalde, nooit naar een Franse ploeg verkast.
De ook 26ejarige Barguil is Breton. Die zijn nog trotser dan Fransen. Toen Barguil vertrok bij Sunweb stond al snel een Bretonse geldschieter klaar om een ploeg om hem heen te formeren. Zoals we hebben gezien is Bretagne (en de Vendee) de fietsregio van Frankrijk. Barguil kan dus rekenen op genoeg steun voor doldwaze acties in de Tour de France.
Er zijn dus verschillen maar ook veel overeenkomsten. Beide renners hebben het charmante uiterlijk van de ideale schoonzoon en beide hebben een fraaie palmares opgebouwd. En beide zijn haantjes, Franse haantjes. Bovendien gingen beide op het rooster. En Barguil was de schlemiel, maar dat telt dus niet meer.
Wat een dilemma voor de keuzeheren van de strijdlustigste renner.
Gelukkig voor de jury wil geen van beide de Tour de France winnen. Dus wint het een andere geroosterde van de dag: Valverde.