frits loep, herdenking april-mei-staking

Fietsen om het dappere verzet te herdenken

23 april 2024

Fiets om te gedenken en om helden te eren: de herdenkingstocht april-mei-staking, van Doetinchem naar Hengelo (en terug).

Stakingsgolf

In de oorlogsmaanden april en mei 1943 spoelde een golf van stakingen over ons land. In het noorden heette het de melkstaking, omdat boeren melk in de sloot gooiden, en in Limburg gingen mijnwerkers niet aan het werk. En zo ging het in het hele land. De stakingsgolf kwam aangerold uit Hengelo, waar een paar dappere mensen hun contacten inzetten om de bezetting door de nazi’s te dwarsbomen.

Frits Loep

Het initiatief voor een staking ontstond na de willekeurige executie van onder meer ingenieur Frits Loep. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Zijn borstbeeld staat symbool voor alle gefusilleerde burgers in de oorlog. Meer achtergronden lees je in het evenement van vorig jaar.

Herdenkingstocht april-mei-staking

Om de indrukwekkende stakingsactie te gedenken bootsen we ieder jaar met een fietstocht de stakingsgolf na. Zoals ook andere tochten vanuit Hengelo naar de rest van het land.

In Doetinchem is een tocht (vanuit het wielercafé aan de Spinbaan) naar het standbeeld voor ingenieur Frits Loep en het Stork-complex.

Haal de route op en stap op de pedalen

Je kunt de route van Doetinchem – Hengelo – Doetinchem (via Komoot) fietsen wanneer je maar wilt. Het is niet zwaar maar wel een beste afstand: je maakt 143 kilometer. Dus zoek een mooie dag deze maanden en stap op de fiets. In Hengelo ‘eindig’ je bij het borstbeeld van Frits Loep. En daarna fiets je langs het Stork-complex (tegenover het station). Daar is een herdenkingsmuur, een beetje verstopt, wel goed toegankelijk.« Terug naar nieuws