elis ligtlee, keirin, rio, olympische spelen

Elis Ligtlee, de outsider grijpt het goud

6 juni 2024

Donderdag 13 juni is Elis Ligtlee een van de gasten tijdens het olympisch wielercafé. Elis veroverde goud op de wielerbaan bij het onderdeel keirin. De verrassing was enorm. Tijdens het wielercafé vertelt Elis over de weg naar goud.
> Lees het verhaal,
> bekijk de video en
> meld je aan voor een avondje olympische verhalen en voorbeschouwing op 13 juni.

Talenten op de baan

Tijdens de Olympische Spelen in Rio was Elis Ligtlee uit Eerbeek 22 jaar. Ze was een van de beloftes die het Nederlandse baanwielrennen weer op de kaart zette. Samen met atleten als Shanne Braspennincx Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland lieten ze ons de periode Theo Bos vergeten.
Op de keirin was Elis Ligtlee al tweevoudig Europees kampioen. Maar op het wereldpodium was haar beste prestatie een elfde plek tijdens het WK. Op de sprint was ze succesvoller: in 2015 pakte ze zilver tijdens het WK.

Keirin

Keirin is het baanonderdeel dat tot voor kort vooral in Japan werd verreden. Achter een derny trekken de renners zich op gang. Als het brommertje uitstuurt zijn er nog twee ronden te rijden. Wie het eerst over de streep komt heeft gewonnen.

Fortuinlijk

Op het onderdeel keirin was de Eerbeekse dus geen favoriet op het wereldtoneel. Bovendien was de aanloop naar de finale voor Ligtlee nogal fortuinlijk. In haar halve finale lag ze in de laatste nog in laatste positie. Door een valpartij kwam er ruimte en manoeuvreerde Ligtlee naar de tweede plaats. Daarmee had ze zich geplaatst voor de finale, een verrassing op zich.

Finale

En dan de finale: vanaf het moment dat de gangmaker de baan verlaten had, stormde Ligtlee langs het veld en nam het initiatief. Normaal gesproken is dat een slechte tactiek en een garantie voor plek vier (achter de Australische kanshebber, de Britse en Duitse), maar zie hieronder eens hoe Elis Ligtlee het doet. Nog beter: meldt je aan voor het olympische wielercafé donderdag 13 juni.

Aanmelden en video

De video van de NOS:
https://nos.nl/video/2149599-ligtlee-wint-olympisch-goud-op-keirin« Terug naar nieuws