nieuwe dijkhuis, wielercafe, doetinchem, achterhoek

Een wieler-hoogmis in Doetinchem

27 januari 2020

AFGELAST ivm Corona-maatregelen. De Ronde Vlaanderen is de Hoogmis van het wielrennen, in ieder geval van het voorjaar. Daar gaan wij met het Achterhoeks wielercafé niet aan proberen te tippen. Maar op 20 maart maken we er toch een fraaie aanbidding van de wielersport van. (Nieuwe datum volgt zo spoedig mogelijk)

De locatie, het moment en de gasten zijn de heilige drie-eenheid (met kleine letters) die van dit Achterhoekse wielercafé een sacraal feestje maken.

De locatie

Het Nieuwe Dijkhuis is een voormalige apostolische kerk. Sober maar met de geweldige akoestiek uitermate geschikt voor de het zingen op de lange noten. Tijdens dit wielercafé zal de akoestiek ons orgastisch laten genieten van het geluid van ratelen van de derailleur. Een spreekgestoelte van-heb-ik-jou-daar en glas-in-lood-ramen van waardoor Poulidor op ons neerkijkt.

Het moment

Het startschot van de Omloop heeft al lang geklonken, ook Kuurne is al verreden maar de echte voorjaarsklassiekers moeten nog worden bestreden. Daags na het Achterhoekse wielercafé verrijden de helden de Primavera, Milaan-San Remo. Twee weken later is het tijd voor de echte Hoogmis, De Ronde van Vlaanderen, en daarna Roubaix en de andere grote koersen.

De gasten

De hoofdgast tijdens de Achterhoekse hoogmis is een regionale godheid: Tristan Hoffman, nu ploegleider van Bahrein MacLaren, de man die in 2004 Roubaix had moeten winnen. De Groenloër vertelt waarom dat niet is gebeurd. En wat de plannen van zijn ploeg zijn met Wout Poels.
Ook Doetinchemmer Jelle Nijdam is aanwezig. Zijn rol als sidekick is bij ons beroemd, maar de winnaar van de Amstel Gold Race in 1988 zal ook putten uit zijn voorjaarservaringen.
En de geboren Groenloër Bert Wagendorp (voormalig wielerjournalist, nu hoofdredacteur van ‘De Muur’) zal als deus ex machina zijn verrassende visie laten neerdalen over het gesprek.
Tenslotte (maar zeker niet als laatste) zal de Zutphense journalist en theatermaker Bas Steman de presentatie doen. Steman maakt minimaal eens per jaar een documentaire voor Andere Tijden Sport. Die van Hennie Kuiper en over Sauna Diana zijn vermaard. De docu die in juni te zien zal zijn gaat over Joop Zoetemelk, die veertig jaar geleden onze laatste Tourwinnaar was.

Een wielerquiz …

Een beetje opscheppen en bluffen hoort bij de koers, maar tijdens de petje-op-petje-af-quiz blijven alleen de echte kenners overeind. Een quiz met echte wielerprijzen en zoenen van onze hoogmissen.

… en meer

Maar we laten het niet hierbij. We, dat zijn Bas Steman en Gerrit Geuvers, denken ook aan de toekomst van de Achterhoekse coureur. En we denken aan theater en muziek. Het wordt een volwaardige dienst.

Van Televizier tot Jumbo Visma

Het talent waar we in de Achterhoek trots op zijn, Gijs Leemreize, vertelt ons over de overstap naar het grote werk. De Ruurloër is nog maar net begonnen aan de Jumbo Visma Academy en hij wordt al in het diepe gegooid. Wat is dat toch met die leerschool van team Sensa Kanjers-voor-Kanjers? Van het team zal een aantal renners aanwezig zijn om ons trots te maken.
Het jonge talent dus maar we hebben het ook over de oude glorie: Cees van Espen, de koele kikker uit Arnhem die in de jaren ’60 de Brabantse vrijbuiters van de Televizier-ploeg de loef afstak. Van een hele andere orde: de jongens van de podcast Velofilie. Hun gesprekken zijn het luisteren meer dan waard: eerlijk en niet veroordelend, maar wel bijzonder goed op de hoogte van zowel de wielrenners op de weg, in het veld als op de baan.

Aanmelden voor de Hoogmis?

Wil jij het ook meemaken? Ga naar de betaalpagina en verzeker je voor 10 euro van een ticket.« Terug naar nieuws