don quichot, sancho panza, cervantes

Don Quichot maakte zijn leven mooier

6 november 2017

We kennen allemaal Don Quichot. Maar meestal reikt onze kennis niet verder dan die zonderlinge edelman die tegen windmolens vecht in het verzengende Spaanse landschap. En die knecht op die ezel, wat was daar ook al weer mee? Op 20 november vertelt de 18-Minutenman over Don Quichot en zijn creator: Miguel de Cervantes. Dan zal blijken dat er veel verhalen schuilen achter die ‘ridder van de droevige figuur’.

fantastische vertelling

Het verhaal van de hidalgo, een edelman van het laagste allooi, die teveel ridderverhalen leest en daardoor zijn verstand verliest. Er is een vrouw in het spel en onrecht, veel onrecht. En er is humor.
Wouter Blaquière, alias de 18-Minutenman, kan daar fantastisch over vertellen. Een paar weken geleden kon hij mij al boeien met het verhaal van Don Quichot. Het was alsof ik op de middelbare school bij mijn favoriete geschiedenisleraar in de klas zat.

Intrigerend en grappig. Net als het boek, een stoeptegel van 1100 pagina’s dat, hoewel in 1605 geschreven, nog steeds prettig wegleest. Over deze schrijver, De Cervantes, valt trouwens ook een hoop te vertellen. Ik ben benieuwd hoe Wouter dat alles in 18 minuten tot wederom een smakelijk verhaal weet te maken.

opmaat

Een verhaal dat de opmaat is tot de vraag: ‘hoe maak jij het leven mooier?’ Want dat is kennelijk de boodschap van het 18 minuten durende essay. Alle aanwezigen kunnen daarover een boon in de pot doen. Ik verwacht dat die verhalen net zo intrigerend zullen zijn als die hele Don Quichot.

De 18-minutenman zal iedere 20e van de maand een voordracht houden, met een nagesprek. Het begint steeds om 18.18 uur, in het Wielercafé. Inloop is vanaf 18.00 uur. De entree is 10 euro, waarbij ook een consumptie is inbegrepen.« Terug naar nieuws