Hennie Kuiper, olympisch, kampioen, munchen, 1972

De olympisch kampioen Hennie Kuiper dichtbij

27 maart 2022

De Olympische Spelen van 1972 waren spannend, schokkend, bloedig en glorieus. Een eenvoudige jongen uit het Twentse platteland manoeuvreerde soepel daartussendoor. Hennie Kuiper werd 50 jaar geleden olympisch kampioen in München. Het hele verhaal ervaar je in een fraaie expositie te zien vanaf 7 april in het Hennie-KuiperMuseum.

“Mooiste overwinning”

Tijdens een bezoekje op 13 maart aan het wielercafé Parijs is nog Ver vertelde Hennie Kuiper aan de aanwezigen over die overwinning. Met zijn zoon, de uitgever van het mooie boek over zijn wielerleven, maakt hij een rondje door de Achterhoek. Na een kort rondje snuffelen in de museumstukken van Jelle Nijdam strijkt Hennie neer en vertelt lekker over zijn olympische titel: “Het is de mooiste overwinning uit mijn hele carrière”.

hennie kuiper, olympisch kampioen, 1972,

Of toch Roubaix?

Dat vinden we toch best vreemd. Velen denken eerder aan een klassieker (Vlaanderen, Roubaix) of één van de Alpe d’Huez-etappes uit de Tour de France. Parijs-Roubaix scoort hoog bij fietsliefhebbers, mede vanwege de pech, het doorzetten en de modder. Het iconische beeld van een wanhopige Kuiper naast een defecte fiets vertelt eigenlijk zijn verhaal.

Natte spons

Maar juist het onbekende verhaal van de aanloop naar de Olympische Spelen is Hennie bijzonder dierbaar. De kleine Hennie die, inderdaad, dagelijks weer en wind trotseert op weg naar school. De iets minder kleine Hennie die dapper voor zijn eerste wedstrijdje 35 kilometer door de zeikende regen naar Wierden fietst. En met een wollen shirt, als een natte spons, terug naar huis fietst.
Als je het hoort zou je graag een traantje in zijn ooghoek willen zien opwellen. Maar dat blijft uit, want zo is de flegmatieke Tukker niet. Emoties zijn er volop maar geen gesnotter voor de camera.

Gouden medaille

Met de verhalen in deze expositie krijgt die oude gouden medaille van 50 jaar geleden ineens een diepe glans. En voor de bezoeker een brok in de keel die gelukkig met een mooi glas bier of een koel boerderij-ijsje is weg te slikken.« Terug naar nieuws