koning, froome, gendarme

De koning is dood

26 juli 2018

Het was de dag van de onthoofding van koning Froome. De man die streed voor zijn vijfde winst in de Tour werd op de Col de Portet eraf gereden door zijn naaste concurrenten. En terwijl zijn hoofd al in het mandje lag kreeg hij nog een trap na.

ruw

Frankrijk heeft te maken met verruwing van de omgangsvormen. Met name op het grensvlak van gezag en protest zijn er handhavers die diplomatie niet in hun vocabulaire hebben.

Handhavers, zoals de knokploeg van president Macron, maar ook bekende Fransen zoals Hinault. Die gooide sowieso al grapjassen zonder pardon van het podium of protesteerders van de weg. Maar in de aanloop naar de Tour deed hij ook een soort fatwa tegenover Froome, de huidige koning van de Tour die het waagt om hem naar de kroon te steken.

gebroken

Hinaults oproep heeft succes gehad: het agressieve gedrag van het publiek heeft Froome gebroken Tijdens de korte zware etappe naar Col de Portet heeft hij zijn hoofd op het hakblok moeten leggen. En in de gang naar beneden kreeg hij nog een zwieper van een politie-agent.

De koning is dood, lang leve de koning, luidt het gezegde. En dan zien we meteen de tweede verliezer: Dumoulin. Hij was de enige uitdager van Froome maar hij liet bovenop de finish het hoofd zakken. Dat is niet wat we als supporters wilden zien. Ik zou graag willen horen dat hij nog kansen ziet in de etappe over de Tourmalet en Aubisque. En dat hij daarna in de tijdrit nog alles naar zich toetrekt.

paleis

Maar de nieuwe koning komt uit de hofhouding van de oude. Het is een paleisrevolutie. Het lijkt een beetje op de Engelse politiek waar de prime-minister binnen de partij rouleert. Dan ben je als buitenstaander altijd te laat.

De nieuwe koning heet dus Geraint Thomas.

kroning

We zijn in afwachting van de kroning.

Tot die tijd houden we ons bezig met speculaties en relletjes. Demare die volgens Greipel zich aan een auto de berg omhoog heeft laten rijden. Kan Thomas nog vallen? Welke kongsi kan Dumoulin nog maken? Gaat Sagan op tijd over de Aubisque komen? Zijn Froome en Thomas volgend jaar nog ploeggenoten?

begrafenis

Tijdens de etappe naar Pau is er alle tijd voor. We gaan het morgen zien. Daarna de begrafenis.« Terug naar nieuws