normale fiets, normaal, normale avond

De avond van de oplossing: wat is normaal?

7 juni 2018

Afgelopen seizoen hebben we gefilosofeerd (met een knipoog) over verschillende vormen van de menselijke geest. In oktober ging het over het nutteloze gevoel dat ons soms bekruipt. In januari hadden we een gestoorde avond. Ter afsluiting van deze licht-filosofische avonden sluiten we af met de Normale Avond. Normaal, dat lijkt een happy end. Maar of het zo is, moet nog blijken, op 10 juni.

Wat is normaal?

Hans Idink is de organisator van de avond. Waarom ‘De Normale Avond’?

“Toen ik opgroeide in een klein dorpje in de Achterhoek kreeg ik regelmatig te horen “Doe maar normaal”. En ik wist eigenlijk nooit wat dat nou betekende. In die tijd kwam ook de band ‘Normaal’ op en ik dacht: ok, dan zal dat het wel zijn. Dat bleek  niet helemaal het geval. Toen vorig jaar Rutte ons opriep om normaal te doen of te vertrekken, begreep ik dat het nog steeds een actuele kwestie is: Wat is normaal?”

Op de derde avond van het Kunst- & Filosofiecafé zoeken we antwoorden. Hans wil eindelijk weten wat ‘normaal’ is. Geen filosofische discussies met grote twijfels. Antwoorden. “Eindelijk wil ik het weten!”

Het programma

Je krijgt een breed programma: een lezing, een mini-workshop, een gesprek, een optreden met muziek, een verhaal.

  • Dr. Thera Rasing neemt ons mee op reis naar wat normaal is in een matrilineaire samenleving als Zambia. Misschien zijn we hier in het Westen ook wel op weg naar een andere samenleving, waarin vrouwen meer centraal staan en vrouwelijkheid meer gewaardeerd wordt. Misschien komen we bij een ander evenwicht tussen de seksen terecht. De lessen uit Zambia geven een waardevolle kijk op hoe anders ‘normaal’ kan zijn en waar wij als mensen ons ook thuis in kunnen voelen.​
  • Lisette Torbijn schrijft over een heel gewoon familiebezoek en een hele normale stranddag. Tenminste, gewoon in het land van Li.
    Ziet iedereen de wereld zoals zij? Of is het niet normaal? We zoeken samen met Lisette de grenzen op van het normale.
  • Wouter Blacqiere en Hans Idink nemen een duik in de geschiedenis en filosofie en gaan in gesprek met elkaar en de bezoekers om tot een antwoord te komen: ‘Wat is normaal? ‘
  • Mummy’s a Tree maakt “Poststructuralistische piekerpop, met Deleuziaanse melodieën”. De vraag of dit wel of niet thuishoort bij de Normale Avond blijft vooralsnog even onbeantwoord…

Voor wie is het bedoeld?

Alle normale mensen zijn welkom. Maar omdat dat er misschien niet zoveel zijn is programma toegesneden op iedereen met een kleine afwijking.
‘De Normale Avond’ is de derde avond van het ‘Kunst- & Filosofiecafé’-drieluik: De Nutteloze Avond, De Gestoorde Avond en de Normale Avond. Je hoeft die vorige bijeenkomsten niet meegemaakt te hebben om toch hier het volle rendement uit te halen.

De bijeenkomst duurt 2 uur, met daarna de gelegenheid tot napraten en naborrelen.

Inloop is vanaf 19.30. We starten om 20.00.

De entree bedraagt 10 euro, incl 1 consumptie.« Terug naar nieuws