Creatief hergebruik van fietsonderdelen

18 september 2017

Hubert van Soest is milieudeskundige uit Velp. Dat is hij geworden omdat het milieu hem bijzonder interesseert. En hij heeft er zijn werk van kunnen maken bij Arcadis in Apeldoorn. Hij fietst bijna altijd naar zijn werk. Door de oostelijke Veluwe en meestal ook over de Posbank. Fietsen is een tweede passie voor hem. Hij fietst ook in zijn vrije tijd graag, ’s zomers op de weg, ’s winters over singletracks door bossen en over velden. Het fietsen en milieu leiden samen tot een nieuwe passie: hergebruik van fietsonderdelen.

Hubert kan beide passies ideaal combineren: “Als ik op de fiets zit gaan dwalen mijn gedachten vaak af. Dan vind ik mezelf een wielrenner die alles geeft om als eerste boven te zijn of een denkbeeldige finish te passeren. Op de fiets word ik echt een jongetje.”

Fietsonderdelen in de berm

Dat zien we ook terug als Hubert gaat knutselen. Zijn zorgen om duurzaam met de aarde om te gaan vertaalt hij concreet in het hergebruik van fietsen. “Ik wandel vaak ’s avonds een half uurtje en dan vind ik altijd wel wat langs de weg of in de struiken. Fietsen of fietsonderdelen, maar ook ander materiaal. Ik zie daar altijd wat in. Vaak is het een soort jachttrofee, een hertenkop zoals dat vroeger boven de open haard hing, maar bij mij dus van fietsonderdelen. Het is misschien een afwijking maar wel een leuke.

Als ik materiaal langs de weg zie liggen kan ik het gewoon niet laten om het mee te nemen. Thuis ga ik dan aan de slag en zo ontstaat er altijd wel iets. Soms is het meteen goed, soms nog niet. Een hertengewei kan bijvoorbeeld nog niet af zijn. Dat is niet erg. Ik leg het nog even weg tot ik ergens een paar remklauwtjes tegenkom. Die details maken het af.

Mooie planeet

Voor het fietsen heeft Hubert ook shirts ontworpen. Daarop prijkt vooral de boodschap om duurzaam met de aarde, en dus je eigen leven, om te gaan: upcycle your live. Zoals een goed wielershirt betaamt, staat er ook nog iets onder (upcycle our world) en, voor de camerabeelden onderweg, op de zijkant: stop climate change.

Ondanks deze teksten is het shirt vooral kleurrijk: in blauw, groen en wit, de kleuren die de aarde vanuit de ruimte heeft. “Het is een bijzonder mooie planeet” vindt Hubert.

Donald Trump

Klimaatverandering is tegenwoordig vooral gelinkt aan Donald Trump, de onbehouwen president van de Verenigde Staten. Maar Hubert vind dat we daar niet al te veel mee bezig moeten zijn: “We kunnen gewoon onze eigen bijdrage leveren. Natuurlijk stoor ik me aan dat idiote gedrag en aan zijn uitspraken. Maar dat ontslaat mij niet van mijn eigen verantwoordelijkheid om mijn eigen leven goed in te richten.”

Op zijn website www.decreatievelink.nl vind je zijn creatieve producten van fietsonderdelen en kun je zijn visie lezen.« Terug naar nieuws