Brent van Moer, ronde van Limburg

Brent van Moer herbront de Tour

30 juni 2021

Na de valpartijen en hectiek van de eerste dagen was het tijd voor eerlijke spanning. Daarvoor zorgde Brent van Moer.

Man met een missie

Dit voorjaar kwam Van Moer vaak in beeld als aanvaller. De 23-jarige renner van Lotto Soudal gaat bij voorkeur alleen op pad. Als er iemand in zijn wiel aansluit, zoals Perichon dat vandaag lukte in de etappe naar Fougères, moet hij braaf meedraaien. Als dat niet gebeurt trapt Brent de turbo aan en rijdt weer alleen op de wereld. Hij lijkt op Thomas de Gendt: een schijnbaar kansloze missie toch succesvol afronden. Een poging die evenzogoed niet succesvol zal zijn. 

Afleiding

Brent van Moer maakte eind mei alles al mee. In de Ronde van Limburg had hij de winst na een lange vlucht voor het oprapen maar werd door een seingever de afleidroute voor volgauto’s opgestuurd. Maar een week later veroverde hij op DeGendtiaanse wijze de eerste etappe van de Dauphiné.

Brent van Moer is een speciale

Brent heeft in zijn sport wel iets autistisch. Dat is geen diskwalificatie, iedereen is wie hij is en bedrijft zijn sport zoals hem dat goeddunkt. En als je een bijzonder talent hebt is er een plekje voor je in een topploeg. Lotto-Soudal is zo’n topploeg, al vanaf 1985 in het profpeloton aanwezig. 

Lotto Soudal is qua aanzien de tweede ploeg van België. Maar met Caleb Ewan in de gelederen is de ploeg bij etappewedstrijden altijd wel goed voor een of meer overwinningen.

Voor de Tour de France stuurde de ploeg nagenoeg een gehele sprinttrein de pocket rocket. Alleen voor Thomas de Gendt is een vrije rol weggelegd, maar hij heeft vrijdag 2 juli (Le Creusot) pas omcirkeld.

Herbronnen

Lotto-Soudal leek met de handen in het haar te zitten (en met Soudal blijft dat wel even plakken) en de drie resterende weken doelloos rond te fietsen. Maar Brent van Moer blijkt de ideale strijder om het team te laten herbronnen. Meteen na de staking ging Brent ervandoor en uiteindelijk rijdt hij tot op 150 meter van de finish voor het peloton uit.
Met deze actie liet de eenzame aanvaller Brent de hele Tour herbronnen. Waarschijnlijk zonder het zelf te weten, maar dat past wel bij iemand als hij.

Thomas de Gendt heeft Brent van Moer een paar maand geleden al aangewezen als de nieuwe Thomas de Gendt. Ik zou zeggen Brent van Gendt. « Terug naar nieuws