bike-packing, bikepacken, fietstocht, survival

Bike-packing is meer dan een hype

19 juni 2018

Op 23 juni verzamelen om 14.00 uur de deelnemers van een bike-packing door de Achterhoek. Vertrek om 15.00 uur. Op de mountainbike, bepakt voor een tocht van 100 kilometer. ’s Avonds zoeken de deelnemers zelf een slaapplekje.

zaterdag en zondag

Het is geen competitie maar wel een wedstrijd, met jezelf. Voor de deelnemers is de route via GPS beschikbaar. De mooiste tracks in onze mooie Achterhoek en overnachten waar je niet meer verder kunt. De volgende dag gaat de uitdaging verder. Die eindigt in de loop van de zondagochtend in het Doetichemse wielercafé ‘Parijs is nog ver’.

Inschrijving is niet meer mogelijk. De groep is beperkt om het overzicht te behouden. Een grote horde legt veel druk op de mooie omgeving. Want één van de belangrijkste uitgangspunten van bike-packing is ‘leave no trace’.

survival

Bike-packen heeft elementen van een survival en een moutainbiketocht. In Noord Amerika bestaat een bekende tocht, de Tour Divide die van Canada naar Mexico gaat. Onderweg moeten de deelnemers controleposten bezoeken. Ook is er een GPS-route maar de deelnemers zijn vrij hun tocht in te vullen. Vaak ontstaan er duo’s of kleine groepjes die elkaar helpen in geval van pech.

historie

Bikepacking kent haar oorsprong in het leger. In de onherbergzame gebieden werden legeronderdelen opgetuigd met een fiets. Het vervoer was net volwaardiger, er kon meer vervoerd worden en was sneller dan te voet. Het manoeuvreren gaat met de fiets vaak goed genoeg.

creatief op de fiets

Bikepackers zijn bijzonder creatief in het meenemen van materiaal en proviand. Op de fiets kan natuurlijk slechts het hoognodige worden bevestigd. Een tent is al een groot element, maar er zal onderweg ook moeten worden gegeten. En op pech noodsituaties moet de fietser ook zijn voorbereid.

sociale uitdaging

Een bikepacktocht is een sociale uitdaging. Het volbrengen is vooral een persoonlijke overwinning, eerder dan een wedstrijd. Daarbij hoort samenwerking. Deelnemers ervaren zelfs een tocht van 24 uur zoals die van 23 – 24 juni al als een volwaardige vakantie.

Meer weten over bike-packing? Bekijk dan dit de website van Tour Divide. Op 23 juni kun je tussen 14 en 15 uur de deelnemers en hun creatief opgetuigde fietsen bewonderen« Terug naar nieuws