abraham, lincoln, president, amerika

Abraham Lincoln president van een verscheurde natie

3 mei 2018

Op 20 mei neemt de 18Minutenman ons mee naar Abraham Lincoln, president van Amerika tijdens de Burgeroorlog. Het land was tot op het bot verdeeld en onder zijn vleugels verscheurde het. Wat deed dat met hem persoonlijk? Kom naar het 18 minuten durende verhaal van ‘Abe’ luisteren. Entree vanaf 18.00 uur.

de niet verenigde staten

Als Abraham Lincoln in het voorjaar van 1861 president van de Verenigde Staten wordt izijn de staten niet zo ‘verenigd’. Het land is politiek en maatschappelijk verdeeld. Abraham Lincoln is vrij onbekend en wordt om die reden gezien als een geschikte kandidaat om de kloof tussen partijen te overbruggen.

uitputting

Maar vijf weken na de verkiezing breekt de Burgeroorlog uit. Lincoln lijkt in eerste instantie te maken te krijgen met schermutselingen. Maar de standvastigheid van principes en stellingen leidt tot een eindeloze patstelling met veel doden. Na een uitputting van vier jaar geeft het Zuiden zich over.

theater

Voor ‘Ol’ Abe lijkt er een begin te komen aan een normaler presidentschap. Hij verpoost zich, vijf dagen na de overgave, in een theater in Washington. Dan blijkt dat de oorlog voor hem nog een fataal staartje heeft. Een in die tijd bekend acteur, vermoordt hem op Goede Vrijdag 14 april 1865.

moord

De 18MinutenMan zal op 20 mei de maatschappelijke en economische situatie in Amerika in de 19e eeuw uitleggen die hebben geleid tot de Burgeroorlog. De rol van die aanvankelijk onbekende presidentskandidaat komt aan de orde en ook waarom de acteur Lincoln dood wenste.« Terug naar nieuws